Indretning af midlertidig hjemmearbejdsplads
Pia Hynding Jacobsen
Har du spørgsmål?
Du kan altid få fat i en af vores medarbejdere

Indretning af midlertidig hjemmearbejdsplads

Pas på dig selv, når du arbejder hjemmefra i disse tider – vi ved ikke hvor længe, det skal vare!

  • Få din hjemmearbejdsplads til at ligne din rigtige arbejdsplads så meget som muligt. Tag skærm, mus, stol mv. med hjem hvis det er muligt.
  • Brug helst et arbejdsbord/skrivebord, alternativt spisebordet. Lad sofaen og sofabordet være kortvarige variationsmuligheder, hvor du f.eks. kan læse.
  • Hvis du ikke har en kontorstol, bør du finde en spisebordsstol, der passer så godt som muligt til dit bord og dig selv. Brug evt. puder på sædet og i lænden for at få den bedste siddestilling.
  • Pas på at du ikke sidder, så sollyset kan blænde dig eller give genskin i din skærm
  • Hold ofte en pause. Husk at du ikke bliver afbrudt naturligt ved at kolleger, kunder eller andre ”forstyrrer” dig. Lad det blive en rutine at du mindst hver time rejser dig og gør noget andet: tømmer opvaskemaskinen, går en tur med hunden, vander blomster, eller måske aflaster din krop med en eller flere af disse øvelser

Dine muskler bliver ømme

Årsagen til at musklerne bliver ømme er, kort fortalt, at det er de samme muskler, der belastes igennem lang tid. Når du fx sidder foran computeren en hel dag belastes musklerne i nakken og skuldrene i den samme fastlåste stilling i lang tid. Det bevirker, at musklerne bliver trætte og samtidig nedsættes blodgennemstrømningen i musklerne. Dermed bliver musklerne ømme og stive, og med tiden kan der opstå irritationstilstande i musklerne.

Det er vigtigt, at være opmærksom på, at de fleste muskelsmerter er ufarlige og vil aftage med tiden, hvis man stopper med at sidde i de stillinger, som belaster musklerne. Men dette kan være svært, da arbejdet stadig skal udføres. Desværre er der en tendens til, at man bliver bange for at bevæge sig, når man har smerter, og det er meget uheldigt. Yderligere inaktivitet vil nemlig forværre smerterne, hvorimod fysisk aktivitet vil formindske smerterne.

Det bedste råd

Vores bedste råd er at være fysisk aktiv i fritiden, og bevæge dig så meget som muligt, mens du er på arbejde. Dette kan du for eksempel gøre ved at lave en eller flere af disse 10 øvelser en eller flere gange om dagen.

Der er solid forskning bag dette råd fra blandt andet Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), der viser at motion, og især målrettet styrketræning, mindsker smerterne i nakke- og skuldermusklerne hos personer, der har stillesiddende ensidigt, gentaget arbejde. Det viser en række undersøgelser.

Se eller download 10 øvelser, der styrker din krop til et kontorjob