Kom godt tilbage på arbejde efter ferien » ARBEJDSMILJØEksperten A/S
Pia Hynding Jacobsen
Har du spørgsmål?
Du kan altid få fat i en af vores medarbejdere

Kom godt tilbage på arbejde efter ferien

Undgå at blive væltet omkuld af arbejdspresset, når du kommer tilbage fra ferie.

Hold fokus på det positive 
Der er ingen vej uden om. Jobbet kalder. Ferien er brugt. Måske hører du til den gruppe af mennesker, der er trætte af, at ferien slutter og hverdagen melder sig. 

Vil du gøre dig selv den tjeneste at holde fokus på det positive, så kommer her nogle forslag til en god opstart på jobbet:

  • Glæd dig over at skulle tilbage til dine kolleger - og tal med dem om dine ferieoplevelser.
  • Giv dig selv lov til at starte med de arbejdsopgaver, du har allermest lyst til. 
  • Hvis dit arbejde tillader det, så book din første arbejdsdag til dig selv - det giver dig mulighed for at få overblik over mails og kommende arbejdsopgaver.

 Læs også: Sådan får du en god ferie

Start stille op efter ferien

Når ferien er slut er et af de vigtigste råd, at du IKKE starter på arbejde på en mandag. Derimod onsdag er meget bedre valg. Så er weekenden nemlig lige om hjørnet.

Dét at vende tilbage til et presset arbejdsliv, det er ikke mindre krævende end det er for en maratonløber, der påbegynder en træningssæson - og de løber aldrig et maratonløb ugen efter, de er startet op igen.

Alle vegne, hvor folk ved noget om, hvordan man belaster kroppen og psyken, finder man erkendelsen af, at når du har hvilet lidt ud, så skal du ikke køre på fuldt blus, når du vender tilbage. Du skal bygge sine ressourcer op.

Vender du derfor tilbage på din arbejdsplads på en onsdag, så kan du lægge ud med kun en halv arbejdsuge, før det rigtigt går løs med en hel arbejdsuge - efter et lille hvil henover weekenden.

 

Hav godt styr på hjemmefronten

Vil du undgå en stresset start, har det også en stor betydning, hvordan tingene er tilrettelagt hjemmefra. Skal både du og din bedre halvdel tilbage på arbejde på samme dag, så kan det blive en ordentlig mundfuld for børnene derhjemme. Familiestunderne og den langsomme morgenhygge er pludselig slut. 

Du kan hjælpe dig og resten af familien godt i gang ved at følge disse råd efter ferien:

  • Planlæg forskellige dage for opstart for dig og din partner.
  • Start evt. med et par korte dage efter ferien.
  • Få et godt overblik - og dermed mere ro i maven - ved at lave en ugekalender, der tydeliggør hele familiens aftaler, fritidsaktiviteter, madplan, osv.
  • Få helt styr på børnenes dagsprogram, evt. pasning, mens I er på arbejde. Det giver mindre dårlig samvittighed over at være tilbage på job.
  • Hold ved familiestunderne indtil børnenes ferie - eller sommeren - er slut. Tag evt. på spontane ture sidst på dagen. Det forlænger fornemmelsen af ferie for jer alle.