Private virksomheder i Esbjerg kan få svar på en COVID-19 test på kun fire timer » ARBEJDSMILJØEksperten A/S
Pia Hynding Jacobsen
Har du spørgsmål?
Du kan altid få fat i en af vores medarbejdere

Private virksomheder i Esbjerg kan få svar på en COVID-19 test på kun fire timer

Nyt lokalt laboratorium sikrer mulighed for over tusinde COVID-19 tests om dagen, med svartid efter fire timer. Analyserne bliver både taget og analyseret i Esbjerg - i et samarbejde mellem Esbjerg-virksomheden ARBEJDSMILJØEksperten og biotekvirksomheden PentaBase ApS. Med PentaBases faciliteter i Esbjerg, kan de to virksomheder indgå i et strategisk samarbejde, der tilbyder virksomheder at blive testet for COVID-19.  

 

Private virksomheder, særligt fra energisektoren, benytter i stor stil private prøvetagere, blandt andet ARBEJDSMILJØEksperten, til at få hurtigt svar på, om medarbejdere er smittet med COVID-19.

- Vi kan give svar efter fire timer fra prøven er kommet ind i laboratoriet. For mange er det vigtigt med hurtigt svar, og vi kan altså skære tre-fire dage af den svartid, de offentlige testcentre har, fortæller Ulf Bech Christensen, stifter af og direktør i PentaBase.

 

Forventet øget kapacitet af COVID-19 tests

Med det nuværende set-up kan vi teste ca. tusinde prøver dagligt i Esbjerg, og vi forventer, at kapaciteten hen over oktober måned kan øges til omkring fem tusinde, siger Ulf Bech Christensen.

Det er en fordel at etablere test- og analysefaciliteter rundt om i landet, herunder Esbjerg, i samarbejde med partnervirksomheder som eksempelvis ARBEJDSMILJØEksperten.

- Det giver en hurtigere responstid, når vi ikke skal bruge tid på at køre prøverne til København, Aarhus eller til udlandet. Samtidig kan vi garantere, at PentaBases tilbud er mindst af samme kvalitet som det offentlige, siger Henrik Gliese, direktør ved ARBEJDSMILJØEksperten, og tilføjer:

- Vores kunder bliver mødt med krav om, at de for eksempel skal stille med medarbejdere, som er blevet corona-testet inden for et nærmere angivet tidsrum, inden de kan mønstre på et skib eller kan rejse offshore.

ARBEJDSMILJØEksperten rådgiver større virksomheder til at indføre særlige corona-beredskabsplaner, som indebærer tilbud om tests, hvis man har været i kontakt med potentielt smittede.

PentaBase leverer i øjeblikket også maskineri til test for COVID-19, der behandler prøver fra blandt andet Rigshospitalet og Novo Nordisk.

- Hændelser som eksempelvis smitteudbruddet hos Danish Crown har medført, at virksomheder tilbyder deres ansatte regelmæssige tests. Det er en kæmpe belastning for mange, både virksomheder og private, med lange ventetider på tests og svar, siger Ulf Bech Christensen.

 

Virksomheder og medarbejdere hjælpes hurtigt videre

Han understreger, at de private leverandører kan supplere – og ikke erstatte - det offentlige, som en del af det samlede tilbud til borgere og virksomheder i Danmark.

- Vi har en lang række virksomhedsaftaler, hvor vi kan teste alle dem, der ikke har symptomer, men som er under mistanke, fordi de er i nær relation med en mulig smittet person. Disse personer skal stadig i karantæne, men kan med en hurtig test i privat regi få afklaret, om de er syge eller ej – og dermed komme hurtigt tilbage på arbejde, siger Henrik Gliese.