Forhold jer til jeres mentale sundhed!
Arbejdspladsen kan spille en vigtig rolle i at styrke den mentale sundhed og medarbejdernes trivsel gennem et godt psykisk arbejdsmiljø – og det kommer både medarbejderne og arbejdspladsen til gode.
I mange år har fokus været på det fysiske arbejdsmiljø og medarbejdernes fysiske sundhed. Men i de senere år er det psykiske aspekt blevet mere og mere i fokus, i takt med at mistrivslen øges.
Sundhed hos den enkelte består af en fysisk del, en social del – herunder relationer og netværk – samt en mental del. Det kan ofte være svært at pege på en enkelt årsag til mistrivsel. Er det verden omkring os, sociale medier, eller er det det psykiske arbejdsmiljø, der fører til mistrivsel?
– Vi kan ikke give arbejdspladserne skylden for mistrivsel. Men vi ved med sikkerhed, at de kan spille en afgørende rolle i at skabe god mental sundhed og trivsel blandt medarbejderne. Det kræver blot, at man sætter fokus på det, siger Solveig Dohrmann, projektkoordinator hos ArbejdsmiljøEksperten.
Derfor spiller arbejdspladsen en vigtig rolle
I de senere år har vi fået øjnene op for, at vores mentale og fysiske sundhed hænger sammen. Vi har også lært, at det psykiske arbejdsmiljø påvirker både medarbejdernes mentale og fysiske sundhed. For eksempel har studier fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) vist, at det psykiske arbejdsmiljø har en større betydning for muskel-skeletbesvær end ergonomi.
Vi bruger en stor del af vores liv på arbejdspladsen, og det betyder, at arbejdspladserne har et stort ansvar for at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø. De bedste løsninger findes, når arbejdspladsen spiller en aktiv rolle, konkluderer Solveig.
Solveig advarer også mod at tænke: "Jamen, her hos os går det jo meget godt." Mental sundhed og trivsel er nemlig ikke noget, der skal tages for givet. Det kan hurtigt gå den forkerte vej, hvis man ikke har fokus på det.
Det kan skyldes en ny kollega eller nye strukturelle tiltag i organisationen. Sådanne ting kan lynhurtigt påvirke trivslen blandt medarbejderne. Mental sundhed og trivsel er noget, man skal arbejde med løbende – det kan simpelthen blive for dyrt at lade være!
Danmarks Mentale Sundhedsdag som springbræt
Uanset hvordan det står til med den mentale sundhed, kan arbejdspladser sætte fokus på emnet i forbindelse med Velliv Foreningens projekt Danmarks Mentale Sundhedsdag, som afholdes hvert år i uge 41.
Benyt muligheden for at afholde en aktivitet, der relaterer sig til mental sundhed på jeres arbejdsplads. Gennem Velliv Foreningen er det muligt at søge et tilskud på 10.000 kr. til aktiviteten og dermed få dækket udgifterne hertil. Det er en oplagt mulighed for, at Danmarks Mentale Sundhedsdag kan blive et springbræt til at komme i gang med at sætte fokus på emnet hos jer, siger Solveig.
Mange arbejdspladser har haft gode erfaringer med en workshop i forbindelse med Danmarks Mentale Sundhedsdag.
Hos SGS Analytics siger de således:
- Oplægsholderen var fantastisk til at forklare og sætte fokus på nogle af de dagligdagsproblematikker, som fylder i vores virksomhed. Det var utroligt givende og gav helt ny energi til ledelsesgruppen, som straks gik i gang med at tænke i andre baner i det daglige arbejde til gavn for medarbejdernes trivsel.
Også hos ETAC har en workshop givet gode input til medarbejderne:
- Vores oplæg var primært omkring samarbejde og kommunikation – hvad sker der i os, og hvad kan være opmærksomhedspunkter. Det havde en fin sammenhæng med det, vi i øvrigt arbejder med her på stedet. Oplægsholderen gav nogle gode input til medarbejdergruppen, og der har sidenhen været flere tilfælde, hvor de har refereret til pointerne fra oplægget. Selve oplægget har også bragt os videre til næste step i personaleudviklingsforløbet.
Empati på programmet
Hos ArbejdsmiljøEksperten følger vi nøje med i, hvilke emner der rører på sig og efterspørges inden for mental sundhed – og hvilke emner, der kan søges tilskud til hos Velliv Foreningen. ArbejdsmiljøEksperten tilbyder i forbindelse med Danmarks Mentale Sundhedsdag en lang række workshops i hele uge 41, og Solveig fortæller, at der i år blandt andet er fokus på empati på arbejdspladsen.
Empati er på programmet, fordi det handler om evnen til at kunne opfatte og reagere konstruktivt på, hvordan ens kolleger har det. Empati er en afgørende evne at have på arbejdspladsen, fordi det styrker samarbejdet, øger trivslen og skaber en kultur, hvor forskellighed bliver en styrke.
Læs mere om workshoppen Når empatien forsvinder
Se hele programmet for vores program af workshop i uge 41.
FAKTA
Velliv Foreningen har siden 2019 støttet op om mental sundhed på danske arbejdspladser med projektet Danmarks Mentale Sundhedsdag. Her har virksomheder mulighed for at ansøge om 10.000 kroner til deres event i uge 41. Du kan læse meget mere om blandt ansøgningsfrister til Danmarks Mentale Sundhedsdag på www.danmarksmentalesundhedsdag.dk